Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » , » Zorgverzekering, misverstand: Een collectieve zorgverzekering via de werkgever is goedkoper

Zorgverzekering, misverstand: Een collectieve zorgverzekering via de werkgever is goedkoper


Veel mensen sluiten hun zorgverzekering via hun werkgever af met een collectieve korting en gaan er dan van uit dat ze een goedkope zorgverzekering hebben afgesloten. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Een collectiviteit via de werkgever zegt tegenwoordig weinig meer. Hier leggen we uit waarom.

Zorgverzekering via werkgever soms helemaal niet goedkoop

Ten eerste zijn het vaak de duurdere zorgverzekeraars die de collectieve korting geven. Na aftrek van de korting ben je nog niet goedkoper uit dan een (basis) zorgverzekering elders.

Veel betere manieren van collectieve korting

En ten tweede worden collectieve kortingen tegenwoordig te pas en te onpas gegeven, waardoor het weinig waarde meer heeft. Er zijn collectiviteiten waarvoor iedereen zich kan inschrijven en die een hoge korting geven. Tot wel 5% (zie United Consumers). En er zijn zelfs zorgverzekeraars die een flinke korting geven aan iedereen die zich via internet inschrijft. Aan nagenoeg iedereen dus. Eigenlijk houden deze hun premie dus kunstmatig hoog om een leuke korting te kunnen geven,

Daarom heeft de overheid besloten dat er vanaf 2020 nog maar maximaal 5% korting op de basisverzekering gegeven mag worden. Dit maakt de collectieve zorgverzekeringen via bijvoorbeeld de werkgever nog minder interessant. Die 5% korting is niet alleen een kleine marge, ook kunt u die 5% vaak ook wel ergens anders krijgen zoals bij het bovengenoemde United Consumers.

Zoals het er nu naar uitziet gaat per 1 januari 2023 de collectieve korting op de basisverzekering zelfs helemaal verdwijnen. Hiervoor zal de zorgwet door de overheid aangepast worden.

Tip: Kijk bij de collectiviteiten zorgverzekering voor iedereen om te zien welke zorgverzekeraars dit jaar iedereen een interessante korting geven (dus onafhankelijk van een werkgever) en hoe hoog die korting is.

De ene zorgverzekeraar kiest er voor een zo laag mogelijke premie te hanteren en daar mee te adverteren, een andere zorgverzekeraar hanteert een hogere premie en maakt de blits door met kortingen te strooien. Het is maar waar de marketingafdeling voor kiest.

Tip: Skip the bullshit en doe gewoon een prijsvergelijk waarbij je kunt zien wat je onder de streep betaalt bij iedere zorgverzekering. Er zijn goede prijsvergelijkers zorgverzekeringen die je in een paar minuten zo'n overzicht kunnen geven gebaseerd op je persoonlijke situatie.


Samenvatting
Via de werkgever kan er vaak een collectieve korting op de zorgverzekering verkregen worden. Dit klinkt interessant maar vaak kun je dan alleen voor een veel te dure zorgverzekering kiezen die zelfs met de korting veel te duur is. Kijk hierboven voor meer zorgverzekeringen met een collectieve korting (los van de werkgever) of doe een prijsvergelijking zorgverzekeringen op te zien welke zorgverzekering echt goedkoop is.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :