Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » , » Wanneer is meer eigen risico zorgverzekering 2022 interessant?

Wanneer is meer eigen risico zorgverzekering 2022 interessant?


80% van de Nederlanders kiest voor een zorgverzekering met 0 euro vrijwillig eigen risico (385 euro eigen risico is verplicht, daar ontkomt u niet aan). Maar u kunt ook altijd kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico bij uw zorgverzekering 2020. Zo kan het eigen risico wel oplopen tot 885 euro. Dat scheelt heel veel geld op de maandpremie. Hoe zit het met het eigen risico bij een zorgverzekering en is het verstandig u met zo'n hoog eigen risico te verzekeren?

Het verschil in maandpremie bedraagt gemiddeld meer dan 20 euro! Het overwegen waard, maar natuurlijk is het wel een risico.

Wilt u weten wat het voor verschil uitmaakt bij uw zorgverzekeraar en bij andere zorgverzekeraars? Kijk dan bij het overzicht van prijzen van zorgverzekeringen 2022 van Zorgverzekeringsinformatie.nl. In dit overzicht staan de kosten bij zowel een minimaal als een maximaal eigen risico. U ziet dan niet alleen het verschil, maar ook dat ineens heel andere zorgverzekeringen in 2022 interessant worden.

Verplicht eigen risco

Het verplicht eigen risico op een zorgverzekering 2022 bedraagt wederom 385 euro. Dit is wettelijk verplicht dus dit eigen risico geldt altijd, voor welke zorgverzekering u ook kiest.

Vrijwillig eigen risico

Daarnaast kunt u bij iedere zorgverzekeraar een extra eigen risico opgeven. Hier is wel een maximum aan verbonden. Het maximale vrijwillige eigen risico bedraagt 500 euro per jaar. Daarmee komt u dan op een totaal eigen risico van 875 euro per jaar. Kiest u voor dat eigen risico dan betaalt u aanmerkelijk minder premie (gemiddeld meer dan 20 euro per maand). Bij sommige zorgverzekeraars kunt u alleen kiezen voor 0 of 500 euro vrijwillig eigen risico, bij anderen kunt u ook tussenwegen kiezen zoals een vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld 100 euro of 300 euro. Dit verschilt per zorgverzekering.

Valkuil eigen risico

Wat is nu de valkuil? Het is aantrekkelijk te kiezen voor het vrijwillige eigen risico van 500 euro als u daar (laten we zeggen) 20 euro per maand op bespaart. Maar het is alleen financieel aantrekkelijk als u minder dan circa 635 euro per jaar aan zorgkosten heeft (die onder het eigen risico vallen). Dat zit als volgt:

De besparing op de premie bedraagt zo'n 50% van het eigen risico (let op, we praten hier altijd over gemiddelden). Met een eigen risico van 500 euro bespaart u dus 250 euro per jaar aan zorgpremie. Dat is heel interessant, maar alles dat boven de 385 euro eigen risico komt (en onder de 885 euro blijft) moet u zelf betalen terwijl dat bij een minimaal eigen risico vergoed wordt. U kunt dus ongeveer 250 euro op uw jaarpremie besparen, maar in het ergste geval ook 250 euro duurder uit zijn.

Als u wilt weten wat de exacte besparing op de premie per zorgverzekering is gebruik dan één van de beste zorgverzekeringsvergelijkers.


Samenvatting:
Als u het eigen risico van uw zorgverzekering 2022 verhoogt van de verplichte 385 naar 885 euro krijgt u een zeer hoge korting op uw zorgverzekering 2022 van circa 250 euro per jaar. Maar hou er wel rekening mee dat u dan meer eigen risico moet betalen als de kosten van de zorg waarvoor het eigen risico valt boven de verplichte 385 euro uitkomen. Hierboven vind u de zorgverzekering vergelijkers die u de precieze premies kunnen geven en u vindt een link naar een overzicht van zorgkosten waarvoor het eigen risico geldt.


Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :