Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » , » Zorgverzekering: Misverstand, is eigen bijdrage is zelfde als eigen risico?

Zorgverzekering: Misverstand, is eigen bijdrage is zelfde als eigen risico?


Heel veel mensen denken dat de eigen bijdrage een ander woord is voor het eigen risico. Maar.... helemaal fout! De eigen bijdrage is compleet iets anders.

Wat is het eigen risico?

Het eerste deel van de zorgkosten die worden vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekering (met uitzondering van de huisarts en wat specifieke kosten) komen voor je eigen rekening. Dit is het eigen risico. Dat eigen risico bedraagt minimaal 385 euro (wettelijk vastgesteld) en kan in ruil voor een korting op de premie basisverzekering worden verhoogd tot maximaal 885 euro. Dit eigen risico geldt altijd voor een jaar, het volgende jaar begin je weer op nul.

Wat is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage is heel wat anders. Een eigen bijdrage kun je zien als een meerprijs die je zelf moet betalen. Vaak vergoedt een zorgverzekering wel een medicijn, maar alleen het goedkoopste merk van dat medicijn, bijvoorbeeld medicijnen A dat 100 euro kost. Wil je liever medicijn B van 120 euro, dan kan het zijn dat de zorgverzekering toch maar 100 euro vergoed. Die andere 20 euro zijn dan je eigen bijdrage.

Meer zorgverzekering tips en uitleg

Meer vragen over zorgverzekeringen? Of ben je op zoek naar een betere of goedkopere zorgverzekering (of nog beter, beide)? Kijk dan op www.zorgverzekeringsinformatie.nl. Daar wordt deze soms ingewikkelde materie kort en duidelijk uitgelegd, met veel tips.


Samenvatting:
Het eigen risico van de zorgverzekering is compleet iets anders dan de eigen bijdrage die via de zorgverzekering in rekening wordt gebracht. Hierboven vind je het verschil tussen de eigen bijdrage zorgverzekering en het eigen risico zorgverzekering uitgelegd.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :