Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » , » Informatie recht op garantie

Informatie recht op garantie


Op producten die je koopt zit garantie. Maar deze garantie is vaak uitgebreider en langer dan de meeste mensen denken. Veel consumenten doen zich te kort als een apparaat stuk gaat of gebreken vertoont.

Ondeugdelijk product

Als je een apparaat koopt mag je verwachten dat hij hetgeen doet waarvoor je het gekocht hebt. Een wasmachine moet de was schoon wassen, op een televisie moet je zonder problemen naar een televisieuitzending kunnen kijken en in een vriezer mag het eten niet bederven. Doet het apparaat niet waarvoor het bedoelt is, dan in er sprake van een ondeugdelijk product. De verkoper moet het product dan terugnemen voor reparatie of vervanging. Een goede winkelier zal vervangen. Geld teruggeven is geen wettelijke verplichting, tenzij vervanging of reparatie niet mogelijk is.

Half jaar volledige garantie

Als een apparaat binnen een half jaar na aanschaf kapot gaat is er ook sprake van een ondeugdelijk product. Dus ook dan is de verkoper verplicht tot vervanging of reparatie. De koper hoeft niet te bewijzen dat het het defect niet door hem komt. De bewijslast ligt bij de verkoper. Alleen als deze kan bewijzen dat de consument het apparaat kapot gemaakt heeft (bijvoorbeeld door onjuist gebruik) kan hij onder zijn verplichting uitkomen.

Defect binnen de garantietermijn

Op de meeste producten wordt meer dan een half jaar garantie gegeven. De verkoper moet zich dan aan die garantie houden, die is immers overeen gekomen.

Defect na de garantie

Maar iedere consument kent het verschijnsel van het apparaat dat 1 dag na het verlopen van de garantietermijn kapot gaat. Ook dan is er waarschijnlijk geen probleem (en ook niet als het wat later gebeurd). De wet gaat namelijk bij garantie uit van een geschatte levensduur. Als een apparaat waarvan je mag verwachten dat hij 8 jaar meegaat na 4 jaar al de geest geeft heb je ook recht op garantie, ook al werd er bijvoorbeeld maar 3 jaar garantie gegeven.

Maar in dit geval is de verkoper niet verplicht tot geheel gratis reparatie of vervanging. In het bovenstaand voorbeeld van een defect na 4 jaar bij een verwachte levensduur van 8 jaar hoeft de verkoper maar 4/8e van de verkoopsom terug te betalen of 4/8e van de reparatiekosten voor zijn rekening te nemen.

Rechten verkoper bij garantie

Ook de verkoper heeft rechten bij garantie. Hij moet een redelijke kans krijgen het defect op te lossen. Je mag dus niet het onmogelijke van hem eisen zoals om een vervangende televisie vragen die hij niet heeft. De verkoper is wel verplicht om dan een goed alternatief te bieden.

Ontbinden van de koop

Als de verkoper het apparaat niet kan repareren en ook niet kan vervangen dan mag je als koper de koop ontbinden. De verkoper moet het apparaat dan weer terugnemen en de koper krijgt zijn geld terug.

Gedeeltelijk ontbinden van de koop

Is een apparaat slechts gedeeltelijk kapot, waardoor hij nog wel functioneert, maar bijvoorbeeld bepaalde functies mist of er beschadigd uitziet, dan is ook gedeeltelijke ontbinding van de koop mogelijk. De verkoper kan dan volstaan met het gedeeltelijk terugbetalen van de koopsom. Een soort korting achteraf.

Garantie nakomen zonder ernstige overlast

Als een verkoper het product repareert moet hij daarbij ernstige overlast voorkomen. Hij mag dus geen twee weken doen over de reparatie van een koelkast tenzij hij een vervangend apparaat ter beschikking stelt. Wel mag hij de reparatie met spoed uitvoeren.

Als de garantie niet nagekomen wordt

Niet iedere verkoper is even netjes in het nakomen van de garantie. Vooral na de garantietermijn kan de verkoper moeilijk doen, ook als is hij verplicht binnen de redelijk te verwachten levensduur garantie te geven.

U kunt dan naar de rechter stappen of de Consumentenbond inschakelen als u daar lid van bent. Het eerste is duur en omslachtig, en niet iedereen is lid van de Consumentenbond. Als alternatief kun je kijken of de betreffende winkel lid is van een branchevereniging. Vaak is dit zo. In dit geval kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van die branchevereniging. Deze kunnen een bindende uitspraak doen waaraan de verkoper zich moet houden. Een branchevereniging kan ook redding brengen als een winkel (die bij die branchevereniging was aangesloten) de garantie niet kan nakomen omdat de winkel failliet is gegaan.

Garantie bijkopen

Het bijkopen van garantie is onzinnig. Immers, de verkoper is wettelijk verplicht garantie geven op de volledige te verwachte levensduur. Hoogstens verloopt het nakomen van de garantie wat soepeler, maar om daar nu bij aankoop extra geld voor te betalen!

Oude garantietermijn blijft gelden

Stel je stofzuiger (met 3 jaar garantie) gaat na een jaar kapot en je krijgt een nieuwe, vervangende, gelijke stofzuiger (met normaal gesproken 3 jaar garantie). Dan heb je op deze tweede stofzuiger nog maar 2 jaar garantie. Een vervanging of reparatie verlengt de oorspronkelijk garantietermijn nooit.

Ga voor garantie naar de verkoper/winkelier

Je koopt een apparaat bij een winkel en (normaal gesproken) niet van de fabrikant. Daarom praten we hierboven ook continue over de verkoper. Je hebt immers bij  de verkoper een aankoop gedaan, dus deze is verantwoordelijk. Met een fabrikant of importeur heb je niets te maken. Laat je dus niet doorverwijzen naar die partijen.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :