Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » , » Misverstand zorgverzekering: Niet worden geaccepteerd

Misverstand zorgverzekering: Niet worden geaccepteerdVeel mensen zijn huiverig om te wisselen van zorgverzekering omdat ze bang zijn geweigerd te worden. Maar die kans is niet groot, en bij de basisverzekering zelfs helemaal afwezig.

Acceptatieplicht basisverzekering

Voor wat betreft de basisverzekering heeft de zorgverzekeraar acceptatieplicht. De zorgverzekeraar MOET u als klant accepteren. Een 65 plusser die een zorgverzekering voor jongeren wil? Wettelijk gezien is dat geen enkel probleem. De jongerenverzekering moet de senior gewoon als klant accepteren, met dezelfde rechten en plichten als tieners en twintigers. Voor een ouder persoon kan dat heel interessant zijn. Omdat de zorgverzekeraars graag jonge klanten hebben zijn de premies vaak een stuk lager.

Acceptatie aanvullende verzekering

Voor de aanvullende verzekeringen (waaronder ook de tandartsverzekering en de verzekering fysiotherapie) gelden heel andere regels. Bij aanvullende zorgverzekeringen heeft de zorgverzekeraar het recht iemand te weigeren, of meer te laten betalen voor de zorgverzekering. 

Bijvoorbeeld in het geval van de senior die een goedkope jongerenverzekering wil afsluiten kan deze voor een aanvullende verzekering wel geweigerd worden. Of u moet als ouder persoon een toeslag op de premie betalen. Dat alles maakt een jongerenverzekering voor een oudere persoon minder interessant als deze naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering wil afsluiten.

Gezondheidsverklaring

Soms moet u bij een zorgverzekering een gezondheidsverklaring invullen (meestal bij de duurdere uitgebreidere verzekeringen), maar dit wil niet zeggen dat u dan geweigerd wordt als u wat mankeert. Vaak is dit vooral informatief voor de zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar krijg een vergoeding voor iedere chronische patiënt van de overheid, dus het extra risico hoeft geen belemmering te zijn.

Tip: Bent u op zoek naar een goede zorgverzekering voor zo weinig mogelijk geld? Kijk dan eens op Zorgverzekeringsinformatie.nl. Deze website geeft alle informatie over zorgverzekeringen op een heel bondige en duidelijke manier. Voor iedereen begrijpelijk, en met veel handige tips.


Samenvatting:
Een zorgverzekeraar mag voor de basisverzekering geen klanten weigeren. Dat betekent dat u bijvoorbeeld als oudere een (goedkope) jongerenverzekering mag afsluiten. Bij aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapeut) mag een zorgverzekering wel klanten weigeren, al zal dit in de praktijk niet snel voorkomen. Op Zorgverzekering.nl leest u alles over dit onderwerp en over goede maar goedkope zorgverzekeringen.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :