Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » » Een onjuiste bepaling van de WOZ waarde

Een onjuiste bepaling van de WOZ waarde


De WOZ waarde bepaling is altijd weer een bron van conflict tussen huizenbezitter en overheid. De WOZ waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en het woonwaarde forfait. Ook bij belastingen bij overlijden speelt de WOZ-waarde een rol. Het is dus financieel nadelig als uw huis te hoog wordt getaxeerd.

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde op een vrij ruwe manier. Dat betekent dat het verschil tussen WOZ-waarde en werkelijke waarde tienduizenden euro's kan verschillen. Als u dan bedenkt dat een verschil van 20.000 euro jaarlijks al meer dan 100 euro aan lasten kan opleveren, dan is het duidelijk dat een foute WOZ waarde fors geld kan kosten.

De verschillen tussen WOZ waarde en werkelijke waarde van de huizen worden nog groter door de dalende huizenprijzen. De overheid is niet zo happig deze door te berekenen in de WOZ-waarde. Dat kost hun immers belastinginkomsten en dus geld.


Ook houden de gemeenten te weinig rekening met waardeverminderende eigenschappen van het huis zoals achterstallig onderhoud en de effecten van de omgeving (wegen, stankoverlast).

Als u het niet eens bent met de bepaling van de WOZ waarde kunt u beroep aantekenen bij de gemeente.  Veel gemeenten pakken deze klachten echter niet op zoals het hoort.

Het Vara televisieprogramma Kassa heeft een item gemaakt over deze problemen met de WOZ waarde. Deze kunt u hier bekijken.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :