Gratis online hulp bij financiële zaken

Home » » Is de particulier in het echt een autohandelaar?

Is de particulier in het echt een autohandelaar?


Een dealer, handelaar of autobedrijf mag geen auto's verkopen die verborgen gebreken hebben. Als een autobedrijf zich voordoet als particulier is wantrouwen dus op zijn plaats. Hier tips om te zien of je met een particulier of een handelaar te maken hebt.

Regels voor een zakelijke verkoper zijn veel strenger

Een auto van een dealer of autobedrijf moet volgens de wet vrij van gebreken zijn, behalve als de verkoper hier melding van maakt. Doet hij dat niet dan is er sprake van een verborgen gebrek. Wettelijk gezien moet de verkoper het gebrek verhelpen als dat na de koop boven water komt.

Verder moet de auto geschikt zijn voor normaal gebruik. Als je bij de koop hebt aangegeven dat je de auto wilt gaan gebruiken om een caravan te trekken is dat ook normaal gebruik. Als de auto dat niet aankan moet de verkoper dat eerlijk melden.

Ook mag de autohandelaar of dealer niet liegen. Het beroemde oude oma'tje moet dus echt bestaan!

Voor een particuliere verkoper zijn de regels veel soepeler. De advertentietekst van een particulier moet kloppen, maar verder zijn er geen regels en garanties.

Hoe herken je een handelaar die zich als particulier voordoet?

Louche autohandelaren willen daarom nog wel eens als particulier hun auto's verkopen. Een autohandelaar die dat doet heeft waarschijnlijk iets te verbergen. Het loont dus om een kleine controle uit te voeren als je van een particulier een tweedehands auto wilt kopen.

Meestal is er sprake van een mobiel telefoonnummer. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenden dat er sprake is van een handelaar, maar tik het telefoonnummer eens in Google in. Heeft deze particulier op Marktplaats tien auto's in de verkoop? Dan is er iets mis.

Vermeldt als je belt of mailt niet om welke auto het gaat. Als de "particuliere" verkoper wil weten om welke auto het gaat weet jij genoeg.

Als een verkoper met de auto naar jou toe wil komen om deze te laten zien of op een neutrale plek wil afspreken wil deze duidelijk niet dat je weet waar hij woont.

Zorgverzekering 2023

Het is weer zorgverzekeringen tijd. Kijk bij onze zorgverzekering 2023 special voor alle tips en informatie.

Menu :